Nemačke kompanije obnovile osiguranje za Severni tok 1

Za oštećeni gasovod Severni tok 1, koji kontroliše Rusija, nemačke osiguravajuće kompanije Alijanc i Mjunik Re obnovile su osiguranje, što bi moglo da ukazuje na to da njegovo oživljavanje nije sasvim isključeno.

Osiguranje koje daju dve najveće nemačke osiguravajuće kuće od ključnog je značaja za bilo kakvu dugoročnu budućnost ovog gasovoda koji je, do rata u Ukrajini, celu deceniju bio glavna ruta za transport ruskog gasa ka Evropi, da bi na kraju bio demoliran u terorističkoj diverziji prošlog septembra, javlja agencija Rojters.

Inače, obnova osiguranja za Severni tok 1 u suprotnosti je sa nemačkim javnim stavom koji nalaže prekid veza sa Moskvom. Međutim, jedan od Rojtersovih pet izvora ove informacije je rekao da se nemačka vlada nije protivila produženju osiguranja, ali su i Alijanc i Mjunik Re i vlada odbili da komentarišu ovakve navode, dok je Ministarstvo ekonomije saopštilo da osiguranje nije deo podrške koju je vlada u prošlosti pružala gasovodu.

Neki od nemačkih ključnih aktera u ovoj priči smatraju da Severni tok 1 treba da bude očuvan ukoliko dođe do poboljšanja odnosa sa Moskvom, navele su za Rojters dve neimenovane osobe, od kojih je jedna rekla da Berlin toleriše takav pristup i pored prekida energetskih veza sa Rusijom. Jedan od izvora je rekao i da obnovljena polisa osiguranja pokriva štetu na gasovodu, kao i probleme usled prekida poslovanja, a uključuje i pomoć za neophodne popravke koje bi obezbedile obnovu snabdevanja Evrope gasom ispod Baltičkog mora.

Mada je uvoz ruske sirove nafte i naftnih derivata zabranjen po osnovu sankcija Evropske unije, uvoz gasa iz Rusije je dozvoljen, mada Zapad pokušava da pronađe alternative. Sa druge strane, Kremlj je saopštio da ne gleda previše optimistično na budućnost havarisanog Severnog toka, iako su za njega nemačke osiguravajuće kompanije obnovile osiguranje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор