Počela izgradnja Inovacionog distrikta u Kragujevcu

Simboličnim pritiskom na tastere, ispred upravne kragujevačkog Centra za strna žita u subotu je položen kamen temeljac budućeg Inovacionog distrikta koji će se nalaziti u proširenom delu Državnog data centra.

Inovacioni distrikt će se prostirati na 4,5 ha, sa blizu 62.000 metara kvadratnih prostora i 23.000 kvadrata garaža. Vrednost investicije iznosi oko 168 miliona eura, saopšteno je iz gradske uprave Kragujevca, a prenosi eKapija.

Inače, do sada su već potpisana tri memoranduma Vlade Srbije o razumevanju sa budućim korisnicima Inovacionog distrikta – holandskom kompanijom AET, japanskom kompanijom Toshiba i Bankom Poštanska Štedionica.

Formiranje Inovancionog distrikta planirano je u okviru treće faze izgradnje Državnog data centra, kao jedinstvenog kompleksa informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i regionu. Projekat će se realizovati u više faza, a u okviru prve faze su za izgradnju prvog objekta od 4.700 i skoro 10.000 m2 garaža planirana ulaganja od 20 miliona eura.

Prema navodima na sajtu Srbija2027, rok za završetak prve faze je kraj 2025. godine, dok bi druga faza trebalo da bude kompletirana krajem 2027. U Inovacionom distriktu će biti izgrađen i peti naučno-tehnološki park u Srbiji, a zgrada Centra za strna žita će biti sačuvana i rekonstruisana kao glavni ulaz u Inovacioni distrikt.

Posebno mesto u okviru novog distrikta imaće i Nacionalni centar za informacionu bezbednost (cyber security), a tu će se nalaziti i zasebni prostor za IT (biznis inkubatori, startapovi, deo za primenu veštačke inteligencije, centar za razvoj robotike), zatim smart sity centar za razvoj pametnih energetskih sistema i umrežavanje pametne infrastrukture, centar za promociju digitalizacije, kao i poseban deo za bioinformatiku i bioinžinjering sa laboratorijama za istraživanje i razvoj.

Svečanosti polaganja kamena temeljca su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, predsednik privremenog organa Grada Kragujevca Nikola Dašić i v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор