Nemačka gradi elektranu za zeleni vodonik

Nemačka vlada je saopštila da je obezbedila 28,5 miliona eura za finansiranje izgradnje referentne elektrane za skladištenje vodonika u rudarskom regionu Lužice, kako bi potencijal vodonika proizvedenog iz obnovljivih izvora energije iskoristila za balansiranje elektromreže.

Javnost je o projektu izvestio ministar ekonomije Robert Habek, koji je objasnio da će se elektrana za skladištenje vodonika graditi na lokaciji elektrane na ugalj u industrijskom parku Schwarze Pumpe, u istočnonemačkoj opštini Špremberg, piše portal Solarno.

Novo postrojenje će koristiti samo obnovljivu energiju proizvedenu u novim vetroelektranama i solarnim parkovima u regiji, a višak električne energije će skladištiti u obliku vodonika, kako bi se on mogao koristiti kada to bude potrebno.

Cilj ovog istraživačkog projekta je usmeren na ispitivanje potencijala elektrane za skladištenje vodonika u uravnoteženju elektromreže. Takve usluge do sada su pružale konvencionalne termoelektrane, ali će one biti ugašene u sklopu nemačkog plana za izbacivanje uglja iz proizvodnje, najkasnije do 2038. godine. Pored toga, cilj je i unapređenje energetske tranzicije u Lužici, u kojoj se nalaze četiri termoelektrane, i podrška strukturnoj transformaciji rudarstva lignita.

Vodonik proizveden u novoj elektrani koristiće se u sektoru transporta, industrije i grejanja, a snabdevanje će se obavljati preko stanica za dopunu goriva za automobile i kamione, industrijski otkupljivači će gorivo dobijati u transportnim kontejnerima i direktnim cevovodom u industrijskom parku, a deo će se ubaciti i u gasnu mrežu. Planirano je da fabrika počne sa radom 2025. godine.

Izgradnjom će upravljati koncern RefLau GmbH, koji čine industrijski partneri Enertrag, Zweckverband Schwarze Pumpe i Energiequelle, dok su istraživački partneri Brandenburški tehnički univerzitet u Kotbusu, Tehnički univerzitet u Drezdenu i Fraunhofer IEG.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор