Nemačka uvela u saobraćaj 14 vozova na vodonik

Na neelektrifikovanim prugama u nemačkoj Saveznoj državi Donja Saksonija pušteno je u saobraćaj 14 putničkih vozova koje pokreće vodonik, umesto dosadašnjih vozova na dizel, prenosi agencija Beta.

Kako je objasnio guverner Donje Saksonije Stefan Vajl, projekat vredan 93 miliona eura odličan je primer napora države da svoju ekonomiju učini zelenijom. Vozovima upravlja regionalna železnička kompanija LNVG, na rutama između severnih gradova Cukhaven, Bremerhaven, Bremerverde i Bukstehude.

Novi vozovi koriste vodonične ćelije kao izvor električne energije za pokretanje motora, a proizvela ih je francuska kompanija Alstom iz koje poručuju da upotrebom vodonika proizvedenog iz obnovljivih izvora energije, ovi vozovi štede 1,6 miliona litara dizel goriva godišnje.

Vodonik se dobija kao nusproizvod u hemijskoj industriji, a Alstom navodi da je nemačka vlada ranije podržala proširenje upotrebe vodonika kao čiste alternative fosilnim gorivima. S tim u vezi, nemačka specijalna gasna kompanija Linde planira da u roku od tri godine počne da proizvodi vodonik koristeći samo obnovljivu energiju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор