Štrajkovi „pojeli” Nemačkoj 1,5 miliona radnih dana

U Nemačkoj je prošle godine broj radnih dana izgubljenih zbog štrajkova udvostručen u poređenju sa godinom koja joj je prethodila, na čak više od 1,5 miliona dana, navodi se u istraživanju Instituta ekonomskih i društvenih nauka (VSI).

U VSI-u ističu da su kriza troškova života, skok inflacije nakon pandemije korona virusa i rata u Ukrajini izazvali u Nemačkoj talas od preko 300 štrajkova, uz indicije da bi ih do kraja godine moglo biti i znatno više, zavisno od ishoda pregovora sindikata u metalskoj i energetskoj industriji zakazanih za jesen, prenosi bizlife.

U Nemačkoj je talas štrajkova početkom ove godine zahvatio železnicu, transport, aerodrome i avio-kompaniju Lufthanza, a poklopio se i sa protestima poljoprivrednika i budžetskom krizom. U studiji se navodi da je izgubljenih 1,52 miliona radnih dana tokom prošle godine najviši nivo od 2015. godine i predstavlja povećanje od 126 posto u odnosu na 2022. godinu.

Prema navodima instituta, Belgija je zabeležila najviše izgubljenih radnih dana na 1.000 zaposlenih usled štrajkova, sa prosekom od 103 dana između 2013. i 2022. godine, a slede je Francuska i Finska sa 92, odnosno 90 dana. Nemačka je zapravo tek na osmom mestu, iza Velike Britanije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор