„Kupusijada“ po 12. put u Mrčajevcima

made-in-germany-rs-kupus-kuvanje

Danas u 16 sati, narodnim višebojem, počinje ovogodišnja „Kupusijada“, tradicionalna kulturno-turistička manifestacija, koja će po 12. put biti održana u Mrčajevcima.

Takmičenja u kuvanju svadbarskog kupusa trajaće do nedelje, 14. septembra, a završiće se koncertom narodne muzike. Organizatori festivala su Turistička organizacija Čačka (TOČ), Mesna zajednica Mrčajevci i Organizacioni odbor, a domaćin će biti prof. dr Miladin Ševarlić.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Čačka za društvene delatnosti, Aleksandra Dačića, takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa preraslo je lokalne okvire i već godinama okuplja desetine hiljada posetilaca.

– Ove godine u kulturnom programu će se naći 750 učesnika, a organizatori očekuju izmedu 15.000 i 20.000 gostiju. Cilj nam je da nastavimo sa pozitivnim pomacima od proteklih godina, tako da smo izmenili pravilnik i u takmičarskom delu učesnici će biti ograničeni na kuvanje kupusa u samo jednom loncu. Pored toga, onemogućili smo prodaju hrane izvan ugostiteljskih objekata, jer je tamo ona strogo kontrolisana – objasnio je pomoćnik gradonačelnika za oblast mesne samouprave i infrastrukturu, Milan Bojović, a prenosi agencija „Tanjug“.

Dragomir Savić, direktor TOČ i član Organizacionog odbora, kaže da je gotovo sa pripremama i da ugostitelji već zauzimaju svoja mesta. Po njegovim rečima, iz gradskog budžeta je za održavanje ove manifestacije izdvojeno 2,75 miliona dinara, ali kako kaže Savić, najverovatnije sav novac neće biti potrošen, jer će ušteda biti ostvarena zbog nižih pojedinih troškova.

U vreme trajanja ovogodišnje „Kupusijade“, čačanski „Autoprevoz“ besplatno će prevoziti posetioce do Mrčajevaca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор