Kupusijada u Mrčajevcima počinje sutra

made-in-germany-rs-svadbarski-kupus

Trinaesta po redu privredno-turistička manifestacija „Kupusijada“, počinje sutra u čačanskom selu Mrčajevci i trajaće do nedelje 13. septembra.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić je pozvao sve zainteresovane da obavezno dođu i uživaju u svadbarskom kupusu, specijalitetu u čijem spremanju će se takmičiti brojni srpski majstori kulinarstva. Po njegovim rečima, dvodnevno takmičenje u kuvanju pratiće kulturno-umetnički program koji će promovisati tradicije i običaja ovoga kraja, a za koji gradonačelnik kaže da nikada nije bio bogatiji i kvalitetniji.

Predsednik Organizacionog odbora Kupusijade Ljubiša Spasović je rekao da je za Mrčajevce ovo veoma važan događaj, zbog koga su svi na dobitku, i najavio da će se ovogodišnji festival vratiti izvornim principima. On je naglasio da će od ove godine sav prihod od naplate parkiranja ostati u mesnoj zajednici, a će cena parkinga biti 150 dinara, prenosi agencija „Tanjug“.

Direktor Turističke organizacije Čačka Dragomir Savić kaže da da će posetioci imati priliku da uživaju u narodnom višeboju, promociji knjiga, kao i u predavanjima na temu proizvodnje, prerade i plasmana kupusa i proizvoda od tog povrća.

– Takmičenje u kuvanju kupusa će otvoriti Mrčajevčani u kategoriji „Celo selo kuva“, a priliku da pokažu svoje umeće imaće i ugostitelji i pojedinci koji kupus ne smeju da prodaju, a mogu ga praviti u loncu od najviše 50 litara. Treća kategorija su šatradžije i ugostitelji koji iznajmljuju prostor. Sada je ostalo još samo jedno slobodno mesto za šatru, a 95 posto mesta za tezge je izdato i novac već pristiže u budžet – kaže Savić i najavljuje za subotu kuvanje kupusa za „Ginisa“ u loncu od čak 560 litara.

On je takođe rekao i da su posetu ovogodišnjoj Kupusijadi najavile brojne organizovane grupe iz Niša, Kragujevca, Požege, Kraljeva, ali i iz Rijeke i mnogih mesta iz Republike Srpske.

Organizatori ove, prvenstveno gastronomske, manifestacije su Turistička organizacija Čačka, Organizacioni odbor i mesna zajednica Mrčajevci, dok je pokrovitelj Kupusijade Grad Čačak koji je za ovaj festival opredelio 2,4 miliona dinara iz svog budžeta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор