Koji su najskuplji gradovi za život u Nemačkoj?

Najnovije istraživanje je pokazalo da se troškovi života u nemačkim gradovima ponekad drastično razlikuju, pre svega zavisno od regiona u kom se nalaze.

Tako je najskuplja za život bavarska prestonica Minhen, dok su najmanji troškovi u gradovima na istoku zemlje. Primera radi, u Minhenu je život skuplji za čak 38 posto u odnosu na istočni region Fogtland, piše agencija DPA.

S obzirom na to da su troškovi stanovanja presudni, ukoliko se oni ne računaju ova razlika zapravo iznosi samo 6 procenata, po čemu je najskuplji Štutgart, a najjeftiniji Ler na krajnjem severozapadu Nemačke.

Po troškovima stanovanja grad Minhen odskače za 25,1 posto od nemačkog proseka. okrug Minhen je iznad proseka za 16,7 odsto, Frankfurt za 15,9 posto, a Štutgart za 14,8 posto. S druge strane, Fogtland je za 9,5 posto jeftiniji od proseka, najistočniji nemački grad Gerlic je za 9,4 posto ispod proseka, a Pirmazens u zapadnoj pokrajini Porajnje-Falačka i istočni okrug Salclandkrajs za 9,3 procenta.

Gradski regioni i okruzi oko njih, kao i naselja na obroncima Alpa ili kraj Bodenskog jezera posebno su skupi. Istok je obično znatno jeftiniji, a izuzetak su Berlin i okolina, Ispod nacionalnog proseka su i pojedini središnji okruzi i severozapadna Nemačka, deo zapadno od Frankfurta, kao i krajnji sever i istok Bavarske.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор