Nemačka donirala 14 dastera srpskoj graničnoj policiji

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad uručila je graničnoj policiji Srbije donaciju u opremi vrednoj 465.894 eura, koju čini 14 vozila marke „dačija daster“ i 30 ručnih termovizijskih kamera. Protokol o donaciji u petak su potpisali ambasadorka Konrad i srpski ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

U saopštenju MUP-a se navodi da će donacija 14 terenskih vozila za kontrolu i patroliranje duž granica, dodatno poboljšati uslove rada i doprineti bržem i efikasnijem izvršavanju zadataka policijskih službenika regionalnih centara Uprave granične policije. Ona će doprineti zaštiti državne granice i suzbijanju ilegalnih migracija, kao jednom od strateških prioriteta Srbije i EU.

„Pred Nemačkom i Srbijom se nalaze zajednički izazovi. Reč je o suzbijanju iregularnih migracija i efikasnoj borbi protiv organizovanog prekograničnog kriminala. Nemačka i Srbija u ovoj oblasti sarađuju već dvadeset godina. U Nemačkoj ambasadi u Beogradu rade predstavnici kako Savezne policije, tako i Savezne kriminalističke policije Nemačke. Samo u periodu od 2017. do 2023. godine Nemačka je pružila pomoć Srbiji u opremi i opštoj podršci u ukupnoj vrednosti od 4,4 miliona evra“, navode iz MUP-a..

Kako ističu u nemačkoj ambasadi, ništa manje važno nije ni prenos znanja i veština u okviru kurseva, seminara i susreta eksperata u cilju jačanja prekogranične saradnje. U tom kontekstu, navode, aAmbasadorka Konrad se izuzetno radovala što je lično imala priliku da 24. maja prati završnu zajedničku vežbu studenata Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu, Akademije Savezne policije u Visbadenu i Nacionalnog univerziteta za javnu upravu u Budimpešti.

– Blisku saradnju ćemo nastaviti i narednih godina u duhu poverenja. Smatramo našu policijsku saradnju važnim stubom naših bilateralnih odnosa. Ona ujedno doprinosi približavanju granične policije Srbije sprovođenju standarda EU i pravilima primene Šengenskog sporazuma, kao i trasiranju izazovnog puta Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji – poručila je nemačka ambasadorka, prenosi Danas.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор