Minhen je za stanovanje daleko najskuplji nemački grad

Prema istraživanju koje je na početku letnjeg semestra 2023. godine Institut Moses Mendelssohn sproveo u saradnji sa portalom za nekretnine WG-Gesucht.de i GBI-om, u Nemačkoj je stanovanje najskuplje u Minhenu.

Naime, poređenje stanarina u celoj zemlji je pokazalo da nigde u Nemačkoj iznajmljivanje sobe u zajedničkom stanu (nem. Wohngemeinschaft – WG) nije tako skupo kao u glavnom gradu Bavarske, prenosi Fenix magazin.

Za život u Minhenu potrebna su izdašna finansijska sredstva, a prestonica Bavarske i dalje je posebno skupa za studente, budući da iznajmljivanje sobe u prosečnom zajedničkom stanu iznosi 720 eura.

Tako je Minhen ostao daleko najskuplji grad za studiranje u Nemačkoj, ispred Berlina, u kom stanarina iznosi 640 eura, Frankfurta na Majni (580 eura), Hamburga (570 eura) i Kelna (560 eura).

Studija Instituta Moses Mendelssohn redovno se ažurira već unazad deset godina. Tako je nedavno poređenje cena u okviru 94 univerziteta pokazalo da se Pasau u Bavarskoj ističe po posebno visokim poskupljenjima.

U ovom gradu Donje Bavarske cena sobe u zajedničkom stanu je za godinu dana porasla za oko petinu. Međutim, sa 425 eura, cena najma sobe tamo je ipak znatno jeftinija u odnosu na Minhen ili neki drugi veliki grad.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор