U Nemačkoj se povećali troškovi rada

U Nemačkoj su troškovi rada tokom 2022. godine rasli više nego u prethodnim godinama, stopom koja je iznad proseka Evropske unije, saopštava Institut za makroekonomiju i konjunkturna istraživanja IMK.

Prema istraživanju ovog instituta, troškovi po radnom satu u privatnom sektoru su se povećali za 6,4 procenta, na 40 eura, u odnosu na stopu od 5,5 posto u Uniji, prenosi agencija DPA.

Troškovi rada bili su najveći u Luksemburgu i iznosili su 50,4 eura, potom u Danskoj 48,4, Belgiji 43,3, Švedskoj 43,2 i Francuskoj 41,1 euro, dok je Nemačka bila šesta sa 40 eura. Najmanje troškove rada od 8 eura po satu prijavila je Bugarska.

Pri tome su troškovi rada u Nemačkoj prošle godine posebno snažno porasli u sektoru usluga, čak 7,2 posto, budući da ih taj sektor tradicionalno više potiskuje od industrije. Autori studije su ovakva kretanja dobrim delom pripisali povećanju minimalne zarade.

Inače, u Nemačkoj je prošle godine porastao više nego u EU i trošak rada po jedinici proizvoda, koji odražava odnos cene rada i produktivnosti. Taj rast je u Nemačkoj sa 3,8 procenta bio za pola posto veći od evropskog.

U IMK institutu ocenjuju da rast troškova rada po jedinici proizvodnje nije povod za brigu o konkurentnosti nemačke privrede, s obziro na to da su u prethodne tri godine nemački troškovi rada, sa 2,5 posto u proseku, rasli ispod evropskog proseka od 2,5 posto.

Inače, u Nemačkoj su od početka milienijuma troškovi rada u toj kategoriji rasli prosečnom stopom od samo 1,4 posto, manje nego u drugim velikim privredama eurozone.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор