Od 1. jula dodatni bonus za radnike na usavršavanju

Nemački radnici koji žele da se dalje profesionalno usavršavaju kako bi stekli kvalifikaciju, moći će da ostvare pravo na 150 eura dodatnog bonusa mesečno, počev od 1. jula kada na snagu stupa novi zakon, javlja Fenix magazin.

Naime, od jula se povećava i građanski dohodak za sve one koji ga dobijaju uz mesečna primanja između 520 i 1.000 eura. Za njih će, umesto dosadašnjih 20 posto, građanski dohodak biti povećan na 30 posto, što će, prema navodima Saveznog ministarstva rada i socijalne politike (BMAS), iznositi najviše do 48 eura. Pored toga, nemačke vlasti planiraju da uvedu bonus i za kontinuirano obrazovanje.

Kako je saopštila vlada, radnici koji primaju građanski dohodak, a koji žele da se dalje usavršavaju kako bi stekli profesionalnu kvalifikaciju, ostvariće od jula pravo na dodatnih 150 eura mesečnog bonusa. Pored toga, oni će moći da dobiju i bonus za položene srednje i završne ispite, poručuju iz Zavoda za zapošljavanje.

U Nemačkoj važi i pravo na 75 eura dodatne mesečne naknade za dalje usavršavanje koje traje duže od osam nedelja i nije usmereno na sticanje profesionalne kvalifikacije, a odnosi se na sve one kojima su potrebne osnovne veštine, poput boljeg čitanja, matematike ili informatičkih veština.

Od promena koje se uvode od 1. jula koristi će imati i učenici, studenti i pripravnici, jer će moći da zadrže prihode do granice za mini zaposlenje, koja trenutno iznosi 520 eura, a isto se odnosi i na džeparac koji dobijaju kroz saveznu volontersku službu i dobrovoljnu socijalnu godinu.

Pored navedenih, još je nekoliko zakonskih promena koje u Nemačkoj stupaju na snagu 1. jula. Porodiljska naknada više se neće uračunavati u građanski dohodak, kako je to sada, u slučaju medicinske rehabilitacije više neće biti potrebe za podnošenjem zahteva za prelaznu naknadu, a nasledstva će se tretirati kao imovina, a ne više kao prihod.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор