Najveći pad cena nekretnina od 2000. godine

U Nemačkoj su u prvom tromesečju 2023. stambene nekretnine u proseku pojeftinile za 6,8 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, što je najveći pad cena još od 2000. godine, saopštio je Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Početkom ove godine cena stanova je bila u proseku manja za 3,1 posto u odnosu na četvrti kvartal prošle godine, kada su statističari već registrovali bitniji pad cena, nakon što su godinama rasle, prenosi agencija DPA

U pitanju je najveći pad cena nekretnina od početka statističkog niza pre 23 godine. Za ovakav preokret na tržištu glavni razlog je jak rast kamatnih stopa, koji je uticao na poskupljenje kredita, kao i dugotrajna inflacija koja je umanjila kupovnu moć građana, a mnoge lišila mogućnosti kupovine nekretnine. Prema podacima Bundesbanke, posao sa bankarskim stambenim kreditima već mesecima je izrazito loš, a samo je u aprilu gotovo prepolovljen.

Pad cena stanova je početkom godine registrovan i u gradovima i u ruralnim područjima, pri čemu je pad cena bio nešto veći u gradovima, a najveći u Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Štutgartu i Diseldorfu. U tim metropolama su kuće za jednu ili dve porodice pojeftinile 10,4 posto, a stanovi 6,4 posto u odnosu na prvo tromesečje 2022.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор