Kraj buma nemačkog tržišta nekretnina

U Nemačkoj su stanovi i kuće za jednu ili dve porodice u poslednjem tromesečju prošle godine pojeftinili za 3,6 posto, što je najviše u poslednjih 16 godina, saopštio je Savezni zavod za statistiku (Destatis).

U poređenju sa prethodnim kvartalom, pad je bio još izraženiji i iznosio je pet procenata, prenosi agencija DPA. Slična promena poslednji put je zabeležena u prvom kvartalu 2007, kada su stanovi pojeftinili za 3,8 posto, podsećaju statističari.

„Ključni faktor je posustala tražnja. Kupci su uzdržaniji zbog povećanih troškova finansiranja i kontinuirano snažne inflacije“, saopštio je Destatis.

Inače, stambeni krediti su znatno poskupeli od letos, budući da je Evropska centralna banka (ECB), u obračunu sa inflacijom, podigla osnovne kamatne stope, a to se prelilo i na komercijalne bankarske pozajmice.

Uprkos padu cena u poslednjem tromesečju, nakon rasta u prva tri kvartala, stanovi i kuće su na kraju 2022. bili skuplji za 5,3 posto međugodišnje. Godinu ranije, stanovi i porodične kuće su poskupeli za prosečnih 11,5 posto, odnosno najviše od početka praćenja 2000. godine.

U Nemačkoj su nekretnine u poslednja tri meseca prošle godine uglavnom pojeftinile i u gradovima i u ruralnim oblastima, a stanovi nešto manje od porodičnih kuća. U velikim gradovima poput Berlina, Hamburga, Minhena, Kelna, Frankfurta, Štutgarta i Diseldorfa kuće za jednu ili dve porodice su prosečno pojeftinile za 2,9, a stanovi 1,6 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор