U Nemačkoj u ponedeljak totalni štrajk u saobraćaju

Povodom treće runde pregovora poslodavaca i zaposlenih u nemačkom javnom sektoru, zakazane za ponedeljak, sindikati su pozvali 350.000 zaposlenih u saobraćaju da tog dana obustave rad i stupe u sveobuhvatni jednodnevni štrajk, javlja Dojče vele (DW).

Masovnim štrajkom upozorenja, koji će biti bez presedana, Sindikat železnice i saobraćaja EVG i Sindikat zaposlenih u javnom sektoru Ver.di nameravaju da u ponedeljak parališu što veći deo saobraćaja širom zemlje, pre svega železnički i vazdušni, a delom i vodeni i kopneni saobraćaj. Štrajk će se odnositi na železnički saobraćaj svake vrste, tako da ni Dojče ban (DB) neće uopšte funkcionisati.

Jednodnevni štrajk započeće u ponoć u nedelju 26. marta i trajaće do ponoći u ponedeljka 27. marta, najavili su sindikati. Ver.di je na štrajk pozvao 120.000, a EVG 230.000 radnika zaposlenih u autobuskim preduzećima i na železnici. S obzirom na raspoloženje zaposlenih u oblasti saobraćaja, u sindikatima očekuju visok odaziv.

Predsednik Sindikata EVG Martin Burkert je preporučio putnicima da na svoje odredište stignu već u nedelju, što ranije moguće, budući da će i preduzeće za autoputeve takođe štrajkovati, kao i uprava za vodu i transport, što znači da će i tuneli biti obuhvaćni štrajkom.

Sem toga, sindikati su pozvali i na obustavu rada na aerodromima i u lokalnom javnom prevozu, u pokrajinama Hesen, Severna Rajna-Vestfalija, Baden-Virtemberg, Saksonija, Donja Saksonija, Rajna-Palatinat i Bavarska, čime će biti pogođeni svi komercijalni aerodromi, osim onih u Berlinu, a neće biti čak ni tranzitnog saobraćaja.

Na najvećem nemačkom aerodromu u Frankfurtu neće biti putničkog saobraćaja, kao ni na minhenskom. Tim povodom, uprava frankfurtskog aerodroma Fraport je apelovala na putnike da u ponedeljak ne dolaze na aerodrom, dodaje DW.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор