U Nemačkoj počeo štrajk industrijskih radnika

U Nemačkoj je na poziv velikog sindikata IG Metal počeo štrajk radnika metalske i elektronske industrije, nakon bezuspešnih pregovara o povećanju plata koje već nekoliko poslednjih sedmica vode predstavnici poslodavaca i radnika.

U „šrajkovima upozorenja“ do sada je učlestvovalo više od 2.000 radnika, navodi se u saopštenju sindikata iz nekoliko nemačkih regiona u kojima su takve štrajkove ograničenog trajanja često pratili pregovori, prenosi agencija Beta.

Najmasovniji štrajk održan je u Bavarskoj, gde se skupilo 1.300 zaposlenih u automobilskim, elektronskim i mašinskim kompanijima, više od 500 radnika štrajkovalo je u regionu Donje Saksonije na severu Nemačke, dok je u gigantu Tisenkrup (Thyssenkrupp), na zapadu zemlje, rad obustavilo oko 300 štrajkača. u drugim delovima Nemačke štrajkovi su bili organizovani i na poziv lokalnih sindikata.

Inače, sindikat IG Metal zahteva povećanje plata od osam procenata, što kompanije koje ukupno zapošljavaju 3,8 miliona ljudi odbijaju. Povećanje plata se traži zbog inflacije iznad 10 posto i naglog rasta cena, što je neuobičajena situacija za najveću evropsku ekonomiju.

Industrijske kompanije svojim radnicima nude premiju u iznosu od 3.000 eura, koja bi važila 30 meseci. Nastavak pregovora predstavnika poslodavaca i radnika zakazan je za 10. novembar, a za sada nije poznato do kada će štrajk trajati.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор