Najveći porast cena u Nemačkoj za poslednjih 30 godina

U Nemačkoj su osetno skuplji grejanje, benzin i hrana, a takav porast cena kakav se trenutno dešava u najvećoj evropskoj ekonomiji nije zabeležen u poslednje tri decenije, prenosi Dojče vele.

Aktuelni skok cena, ne samo u Nemačkoj, već i svuda u svetu, u vezi je sa porastom cena energenata i većom potražnjom koja se javlja uporedo sa popuštanjem pandemije. Cene u Nemačkoj su samo u septembru porasle za čak 4,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je prvi put još od 1993. godine da je inflacija, ovako posmatrana, prešla nivo od četiri procenta, saopšteno je iz Saveznog zavoda za statistiku (Destatis).

Iako je skok cena energenata primarni razlog za jaku inflaciju, to nije jedini i razlog, s obzirom na to da ekonomski eksperti ukazuju da su porastu cena doprineli i podizanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za neke proizvode, globalni zastoj u isporukama robe i gužve koja nastaju u svetskim lukama.

Budući da se četvrtina domaćinstava u Nemačkoj greje na naftu, koja će biti čak 76,5 procenata skuplja nego pre godinu dana, Nemci će ove zime morati da izdvoje znatno više novca kako bi im stanovi bili topli. Inače, situacija sa naftom ni prošle godine nije bila normalna, jer je cena barela sirove nafte bila skoro na istorijskom minimumu zbog pandemije i ekstremno smanjene potražnje.

Grejanje na gas, koji koristi polovina nemačkih domaćinstava, u septembru je bilo skuplje za 5,7 posto, a nije isključeno da će biti još i skuplje jer cena plavog energenta divlja na slobodnom tržištu. Od ove godine je uvedena i taksa na emitovanje ugljen-dioksida od 25 eura po toni tog štetnog gasa, što takođe pogada tržište naftom i naftnim derivatima i preliva se na cenu.

Evidencija automobilskog saveza ADAC pokazuje da se cene goriva na pumpama primiču istorijskim rekordima. Poslednji nedeljni presek pokazuje da je dizel prosečno koštao 1,526 eura po litru, a super E10 čak 1,647 eura, I što je najgore ovim poskupljenjima se ne nazire kraj.

Prema podacima Sveznog zavoda za statistiku (Destatis), Nemce su u septembru dočekale i rekordne cene hrane, koje su u proseku porasle za 4,9 posto u odnosu na septembar 2020. godine. Najviši rast cena od 9,2 posto zabeležilo je povrće, jestiva ulja su poskupela za 6,4 posto, mlečni proizvodi i jaja za 5,5 posto, a mesa i mesnih prerađevina za 4 procenta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор