Napunjen prvi krak gasovoda Severni tok 2

Prvi krak spornog ruskog gasovoda Severni tok 2 je napunjen tehničkim gasom, javio je operater tog postrojenja, kompanija „Nord strim 2 AG“.

U saopštenju se precizira da je u gasovod upumpano oko 177 miliona kubnih metara gasa, što je obezbedilo nivo pritiska od 103 bara, dovoljnog da u budućnosti osigura transport tog energenta kroz cevi. Što se tiče drugog kraka gasovoda Severni tok 2, operater navodi da su radovi po pitanju njegovog puštanja u operativnu funkciju i dalje u toku, prenosi Sputnjik.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je prethodno izjavio da bi puštanje u rad gasovoda Severni tok 2 pomoglo u stabilizaciji turbulentne situacije na tržištu gasa. Naime, još uvek je u toku proces sertifikacije operatora gasovoda, koja će se odvijati u dve faze. U prvoj će nemački regulator izraditi predlog odluke, a zatim će je predati Evropskoj komisiji na kojoj je da da konačni sud. Prema zakonu, ceo taj proces može potrajati i nekoliko meseci.

Novi gasovod Severni tok 2 se proteže od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke, a sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja je završena 10. septembra, a nemački regulator je istog meseca dobio kompletan paket dokumenata potrebnih za sertifikaciju tog postrojenja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор