Nemačka se sprema za uvođenje dvojnog državljanstva?

nemacka i srpska zastava

Nova nemačka vlada mogla bi da omogući dvojno državljanstvo za milione doseljenika koji žive u toj zemlji, a koji, u skladu sa zakonom, i dalje moraju da biraju između državljanstva zemlje svoga porekla ili nemačkog.

– Mladi ljudi od 18 godina ne mogu da razumeju što po pitanju dvojnog državljanstva još imamo pravila koja su relikt prošlog vremena – izjavila je kopredsedavajuća stranke Zelenih Analena Berbok, potvrdivši da će u predstojećim pregovorima o koalicionoj vladi Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali pokušati da utabaju put za modernizaciju Nemačke.

Ovakvu izjavu nemački mediji tumače kao novi znak da bi naredna vlast mogla da omogući dobijanje dvojnog državljanstva. U preliminarnom sporazumu od prošle sedmice, koji sada treba da bude preciziran tokom koalicionih pregovora, stoji da se partije potpisnice zalažu za „moderni koncept državljanstva“. Uz to se dodaje kako „oni koji su dobro integrisani u Nemačkoj i sami se izdržavaju, treba brže da dobijaju pravno sigurni boravišni status“, prenosi agencija Tanjug.

U Nemačkoj je dvojno državljanstvo još uvek načelno zabranjeno, osim ako su u pitanju Švajcarci ili državljani neke druge članice EU. Za milione migranata i njihove dece u toj zemlji to znači da, kada ispune uslove za dobijanje nemačkog državljanstva, moraju da se odluče da li će ga uzeti ili će zadržati staro državljanstvo.

U Nemačkoj se zahtev za stalnu boravišnu dozvolu može podneti nakon pet godina boravka i rada, dok se državljanstvo može dobiti posle osam godina, kada se polaže lagani test poznavanja nemačkog pravnog sistema, kulture i istorije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор