U Nemačkoj 1,7 miliona praznih stanova

Nemačka ima više stanovnika nego ikada do sada, čak 84,3 miliona. Tamošnji mediji često navode da na tržištu skoro da nema slobodnih stanova, pogotovo u velikim gradovima, kao i da su cene najma sve više, zbog čega očajni građani za stan često nude i po hiljade eura.

Međutim, nemačka ministarka građevine Klara Gejvic je izjavila da u Nemačkoj ima mnogo praznih stanova, čak oko 1,7 miliona, ali se sa njenom izjavom ne slaže stručnjak za nekretnine iz istraživačkog Instituta Empirica Regio.

– U teoriji postoji samo 1,7 miliona praznih stanova. Polovina stanova nije useljiva, jer se radi o trošnim stanovima, koji nisu spremni za useljenje. Ako se oduzmu stanovi koji nisu useljivi, na tržištu znači ostaje oko 800.000 stanova – navodi nemački stručnjak i podseća da su početkom 2022. mnoge ukrajinske izbeglice stigle u Nemačku i zauzele oko 200.000 stanova.

Tako je ovaj stručnjak došao do broje od oko 600.000 praznih stanova na nemačkom tržištu, za šta kaže da nije puno i da se većina njih nalazi na selu ili u manjim mestima. Zbog toga, kako smatra, prazni stanovi mogu pomoći samo u ograničenoj meri, prenosi Fenix magazin.

Nemački mediji komentarišu da je vladajuća „Semafor-koalicija” zadala sebi cilj da se u toj zemlji izgradi 400.000 novih stanova godišnje, kao i da je do sada sigurno da taj cilj neće biti postignut u realnom roku, već najranije 2024. godine.

U 2021. godini stopa slobodnih stanova je u Saksoniji iznosila najmanje četiri posto, a slična slika je i u saveznim pokrajinama Tiringiji i Saksoniji-Anhaltu. U Salcgiteru na jugoistoku Donje Saksoniji stopa slobodnih stanova iznosi šest posto. U Salcgiteru je trenutno na tržištu 3.600 praznih stanova, uz prosečnu najamninu od 7,26 eura po kvadratnom metru), što je više nego u Hamburgu, koji je 18 puta veći grad, a u kom je manje od 3.500 praznih stanova.

Takođe, u Birkenfeldu, koji ima 6.800 stanovnika, u saveznoj zemlji Falačko Porajnje, 7,3 posto, ili 1.800 stanova je prazno, uz niske najamnine i cene nekretnina na tržištu. U Berlinu ili Kelnu samo je manje od jedan posto stanova prazno.

Prema podacima Nemačkog ekonomskog instituta (IW), samo 28 posto svih Nemaca živi u ruralnim područjima daleko od velikih gradova, dok većina ljudi, ili 40 posto, živi u neposrednoj blizini velikih gradova, a 32 posto u njima.

– Možemo proširiti područje stanovanja oko velikih gradova, ali naseljavanje udaljenih regiona ostaje teško. Mnoge regije su mrtve, nema prodavnica i restorana, zbog čega bi trebalo uvesti popuste na porez za selidbu – poručuje stručnjak za nekretnine Instituta Empirica Regio.

Stručnjaci se slažu u tome da vladajuća koalicija mora da ojača strukturno slabe regione preko bolje mobilnosti, većeg obrazovanja, jačanjem kulture i različitim mogućnostima za popunjavanje slobodnog vremena.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор