Otkupom 6.000 stanova Berlin smanjuje pritisak na tržište

Nemačka prestonica je od fonda za nekretnine iz Luksemburga otkupila više od 6.000 stanova izgrađenih u posleratnom periodu na području nekadašnjeg Zapadnog Berlina, sa ciljem da amortizuje pritisak na sve skupljem berlinskom tržištu stanova.

U pitanju su stanovi koje je fond za nekretnine iz Luksemburga kupio 2015. godine, a Grad Berlin ih sada vraća u svoje vlasništvo u nameri da umanji sve veći pritisak na tržištu stanova, prenosi agencija Tanjug.

– Kupovinom 6.000 stanova dovršavamo najveći projekat povratnog otkupa stanova u istoriji Berlina. Greške nastale prodajom državnih stanova ne mogu da se isprave, ali možemo da garantujemo da stanarine neće rasti – rekla je Katrin Lomper, senatorka Berlina zadužena za stanogradnju.

Cene nekretnina i stanarina u glavnom gradu Nemačke poslednjih godina su u naglom porastu, a stanje je posebno kritično u segmentu socijalnih stanova. Međutim, predstavnici desne, populističke partije Alternativa za Nemacku (AfD) kritikovali su novi potez gradskih vlasti, saopštivši da je “to bačen novac kojim nije izgrađen ni jedan novi stan”. Oni su poručili da je potrebna stanogradnja, a ne nacionalizacija.

Porast cena stanova najizraženija je u Berlinu, gde je 2011. godine cena kvadratnog metra stana od 60 kvadrata iznosila 1.400 eura, a 2018. čak 4.000 eura. Pritisak na tržište nekretnina dodatno je pogoršao i priliv migranata iz siromašnijih delova Evropske unije. Prema procenama nemačke vlade, da bi se ublažio pritisak na tržište nekretnina, godišnje bi trebalo izgraditi 350.000 do 400.000 novih stambenih jedinica, a prošle godine ih je izgrađeno svega oko 280.000.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор