Ograničena cena iznajmljivanja stanova u Berlinu

Od ove nedelje berlinski stanodavci moraju da spuste cene stanarina ukoliko su one za više od 20 posto veće od proseka za tu gradsku četvrt, ili će biti suočeni sa viskim novčanim kaznama. Stanodavci su pokrenuli tužbu protiv ove sporne mere, ali je Ustavni sud za sada odbacuje, piše Dojče vele.

U iznajmljenim stanovima živi oko 85 posto građana nemačke prestonice, a prema procenama Berlinskog udruženja iznajmljivača stanova (BMV), više od 365.000 stanova u tom gradu trenutno se izdaje po znatno višim cenama. Gradske vlasti su zbog toga uvele meru koja se zvanično zove „Mietendeckel“ (u slobodnom prevodu: „poklopac za stanarine“), a koja će, prema jednom istraživanju, primorati više od pola miliona stanodavaca da snize stanarine.

– Velika je sreća za berlinske stanare što je uvedena ta mera, pogotovo ako se uzme u obzir ekonomska kriza zbog pandemije korona virusa. Smanjenje stanarina je primereno, pravedno i socijalno osetljivo – kaže direktor Udruženja BMV Rajner Vild i podseća da su u prvoj fazi sprovođenja novog zakona, koja je počela u februaru ove godine, stanarine za oko milion i po stanova zamrznute na pet godina.

Prosečna stanarina za stan u Berlinu od oko 60 kvadrata iznosi oko 850 eura, što je oko trećine prosečne plate. Aktuelno smanjenje stanarina uglavnom se odnosi na ugovore sklopljene u poslednjih šest godina, od kada su cene vrtoglavo počele da rastu, ali se mera ne odnosi na stanove u zgradama izgrađenim nakon 2014. godine.

Pored toga, računa se da tri četvrtine stanodavaca do sada uopšte nije obavestilo svoje stanare o mogućnosti smanjenja najamnine, a u BMV smatraju da stanodavci sami od sebe neće to ni uraditi. Stoga se stanari pozivaju da na internet stranici berlinskog Senata sami provere mogućnost smanjenja stanarine i upućuju se da sudskim putem potraže povraćaj novca.

Sa druge strane i oko 200.000 berlinskih stanodavaca sada sumira svoje gubitke koji bi, prema proračunu savetničke kompanije „F+B“, mogli da dostignu čak 250 miliona eura godišnje. Ipak, stanodavci imaju instrumente uz pomoć kojih bi mogli da povrate bar deo izgubljenog novca, a nekoliko stotina stanodavaca već je zatražilo pomoć državne investicione banke koja pomaže onima koji žive od stanarina i koji se sada, zbog smanjenja, nalaze u socijalno teškoj situaciji.

U Berlinu su poslednjih godina mnogi kupili stanove po većim cenama, računajući da će moći da ih otplaćuju od visokih stanarina. Međutim, većina se slaže da za nedostatak stambenog prostora u glavnom gradu Nemačke nisu krive visoke stanarine, već loša stambena politika proteklih decenija. Pored toga, Berlin je veoma popularna svetska metropola u koju se poslednjih godina stanovništvo masovno doseljava.

Konačnu odluku o tome da li gradske vlasti smeju da zakonima utiču na tržišnu cenu stanarina Ustavni sud bi trebalo da donese sledeće godine. Zbog državnog upravljanja cenama stanarina mnogi stanodavci u ovom momentu oklevaju sa daljim iznajmljivanjem, nakon iseljenja prethodnih stanara, i odlučuju se da čekaju na odluku Ustavnog suda, a to još više otežava situaciju onima koji bi da iznajme stan.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор