Nemački uslužni sektor u padu, ali proizvodnja raste

Posle uvođenja novih restriktivnih mera u Nemačkoj, kako bi se obuzdao drugi talas pandemije korona virusa, aktivnost uslužnog sektora beleži ubrzani pad u ovom mesecu, pokazuju rezultati poslednjeg istraživanja kompanije IHS Markit.

Naime, indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunava ova kompanija, u novembru je pao na 46,2 poena sa oktobarskih 49,5 poena, potonuvši tako još dublje ispod granice od 50 bodova koja razdvaja rast od pada, prenosi agencija Rojters i napominje da je ovo drugi zastopni mesec pada nemačkog uslužnog sektora.

Međutim, istraživanje IHS Markit je pokazalo i da je aktivnost proizvodnog sektora nastavila rast, iako nešto sporijim tempom, pružajući tako podršku nemačkoj ekonomiji kojoj se ove godine predviđa najdublja recesija od Drugog svetskog rata. Aktivnost fabričkog sektora pala je u novembru na još uvek zdravih 57,9 poena sa oktobarskog nivoa od 58,2 poena.

– Otpornost proizvodnog sektora, koja se, prema istraživanju, posebno duguje rastu prodaje u Aziju, ide u prilog našem predviđanju da će bilo kakav pad u poslednjem kvartalu biti daleko manji od onog iz prve polovine godine – kaže pomoćnik direktora u IHS Markitu Fil Smit i dodaje da su pozitivne vesti u vezi sa razvojem Kovid vakcina pomogle podizanju raspoloženja nemačkih kompanija, od kojih se mnoge nadaju stabilizaciji u sledećih 12 meseci.

Prema rezultatima istraživanja, kompozitni indeks menadžera nabavke IHS Markita, koji obuhvata proizvodni i uslužni (čiji zajednički udeo u nemačkoj ekonomiji čini više od dve trećine), spustio se u novembru na 52 poena sa 55 poena iz oktobra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор