Dojče berza širi indeksnu korpu DAX sa 30 na 40 kompanija

Nemački berzanski operater, Dojče berza, najavljuje da će berzanski indeks najlikvidnijih akcija DAX biti proširen sa sadašnjih 30 na 40 kompanija, kao i da će kriterijumi za članstvo kompanija biti pooštreni.

Agencija Rojters navodi da se nova reorganizacija uvodi “nakon računovodstvenog skandala nekadašnje nemačke startap zvezde, finaksijske kompanije Vajerkard, i predstavlja najveći rišafl u istoriji indeksa Dojče berze”.

Od kako je 1988. godine uspostavljen kao nemački pandan industrijskom indeksu Dau Džons Njujorške berze i indeksu FTSE Londonske berze, DAX indeks je imao 30 članova koji su predstavljali korporativnu elitu vodeće evropske ekonomije.

Međutim, većina članova, osnivača indeksa, do sada je ispala iz DAX korpe, a poslednja koja je isključena, samo nakon dve godine članstva, bila je platna kompanija Vajrekard, čiji je skandal izazvao potres na nemačkom tržištu kapitala.

Posle izbijanja skandala Vajrekard je podneo zahtev za pokretanje postupka likvidacije usled nesolventnosti, te je poveriocima ostao dužan milijarde dolara. Način poslovanja ove nemačke firme revizorska kuća Ernst&Jang je nazvala sofisticiranom globalnom prevarom.

Inicijativu za reorganizaciju DAX indeksa pokrenuo je izvršni direktor Dojče berze Teodor Vajmer, iako je njegov predlog naišao na protivljenje nekih investitora. Sa proširenjem DAX korpe, koje se očekuje u trećem kvartalu sledeće godine, glavni indeks nemačke berze biće diverzifikovan, dodaje britanska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор