Pad vrednosti bitkoina uticao i na druge kriptovalute

Vrednost bitkoina je ponovo počela da varira i trenutno se nalazi na najnižem nivou u poslednjih 10 dana, prvenstveno zbog rasprodaje koja se proširila i na druge digitalne valute.

Cena najpopularnije svetske kriptovalute skliznula je sa maksimuma od 19.521 dolara, dostignutog u sredu, za čak 13 procenata, na 16.317 dolara, a prema poslednjim podacima, trenutno se bitkoinom trguje u padu od 8,0 posto, prenosi agencija Tanjug.

Tokom 2020. vrednost bitkoina je ojačala za oko 150 posto, dostižući nivo koji je neznatno niži od ikada zabeležene najveće vrednosti od 19.666 dolara iz 2017. godine. Ovaj rast podstakli su potražnja za imovinom koja je rizičnija, ali otporna na inflaciju, poput plemenitih metala, kao i očekivanja da će kriptovalute biti široko prihvaćene na tržištu kao sredstvo plaćanja.

Dvanaestogodišnju istoriju bitkoina obeležili su vrtoglavi usponi i padovi. Aktuelni pad trgovci objašnjavaju težnjom investitora da iskoriste njegovu rekordnu vrednost i ostvare profite od ulaganja u bitkoin. Kao jedan od uzroka pada navodi se i tvit generalnog direktora velike berze kriptovaluta „Coinbase“, koji je izrazio zabrinutost povodom priča o uvođenju stroge regulative u ovoj ovlasti, a koja bi podrazumevala i kaznene odredbe.

Pad vrednosti bitkoina povukla je za sobom i druge manje kriptovalute, pa je vrednost druge po veličini digitalne kovanice etereuma pala za oko 13 posto, dok se treća najveća svetska digitalna moneta XRP survala za više od 20 posto. Obe ove digitalne valute, koje imaju tendenciju da se kreću zajedno sa bitkoinom, početkom ove nedelje dostigle su svoje višegodišnje maksimume.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор