Pad potražnje usporio rast cena u Nemačkoj

Samo manji broj nemačkih kompanija planira da u naredna tri meseca podiže cene, pokazuje aktuelna studija minhenskog Instituta za ekonomska istraživanja IFO, a prenosi agencija Tanjug.

IFO cenovna očekivanja za privredu u celini pala su u martu na 27,2 poena, u odnosu na 29,2 poena iz februara, što je uzastopni šesti zabeleženi pad.

– Kompanije su već prenele na kupce većinu svojih povećanih troškova. Istovremeno, potražnja je oslabila, što sugeriše da će inflacija polako opadati u narednim mesecima – poručuje šef IFO Odeljenja za prognoze Timo Volmeršouzer.

Fokus istraživanja ostaje na maloprodajnom sektoru, gde su cenovna očekivanja pala samo za 1,9 poena, sa 50,9 na 49 poena. U sektoru hrane i piće očekivanja su pala sa 76,2 na 64,5 poena, a za „uradi sam“ prodavnice su čak skočila sa 39,7 poena na 55 poena, saopštio je IFO.

S druge strane, prodavci kancelarijskog materijala i papira su smanjili svoja očekivanja rasta cena sa 85,7 na 45,3 poena, pružaoci usluga su ojačali svoja očekivanja sa 31,7 na 34,7 poena, dok je većina promena u pojedinačnim industrijama bila minimalna.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор