U Nemačkoj 185 tužbi protiv proizvođača korona vakcina

Zbog navodne štete prouzrokovane vakcinacijom protiv korona virusa, u Nemačkoj je protiv proizvođača vakcina protiv korona virusa podneto 185 građanskih tužbi, a uskoro počinje i prvi sudski proces, prenosi Dojče vele.

Advokatska kancelarija u Diseldorfu je saopštila da u ovim slučajevima zastupa 135 klijenata, dok je kancelarija u Vizbadenu saopštila da zastupa 50 stranaka, a tužbe su podnete protiv četiri glavna proizvođača vakcina: Bajonteka (BioNTech), Moderne, Astra Zeneke (AstraZeneca) i Džonson&Džonson (Johnson & Johnson).

Sada je na sudu da utvrdi da li postoji uzročno posledična veza između vakcinacije i eventualne prouzrokovane štete, a o tome će, prema mišljenju pravnika i medicinara, odlučivati veštaci. Kako je za novinsku agenciju DPA rekao diseldorfski advokat Tobijas Ulbrih, očekuje se bitka sudskih veštaka, ukoliko sudovi odmah na početku ne donesu presudu koja će zastrašiti podnosioce tužbi.

Prvo suđenje bi verovatno trebalo da počne u Okružnom sudu u Frankfurtu već 28. aprila, u procesu protiv Bajonteka iz Majnca. Tužiteljika je žena koja tvrdi da je, kao posledicu vakcinacije, pretrpela oštećenje srca. Međutim, iz Bajonteka ističu da do sada ni u jednom od slučajeva koje su ispitali nije dokazana uzročna veza između opisanih zdravstvenih oštećenja i vakcinacije njihovom vakcinom.

– Svoju odgovornost kao proizvođača vakcina shvatamo veoma ozbiljno i pažljivo analiziramo svaki slučaj u kojem su podnete tužbe. Kada procenjujemo slučaj, da bismo ocenili postoji li uzročno-posledična veza ili ne, možemo da se oslonimo isključivo na medicinske činjenice. Nažalost, upravo toga veoma često nema – izjavila je portparolka Bajonteka.

Prema nemačkom Zakonu o lekovima ili Zakonu o odgovornosti za proizvode, za vakcine protiv korona virusa principijelno važe ista pravila o odgovornosti kao i za sve druge lekove, a proizvođač se može smatrati odgovornim ukoliko postoji greška u samom proizvodu. Međutim, ako je, na primer, došlo do greške u davanju leka, onda je odgovorna osoba koja je izvršila vakcinaciju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор