Kakve su šanse za pronalaženje stana u Nemačkoj?

Nemačkim građanima veliki problem predstavljaju visoke cene iznajmljivanja stambenih nekretnina, ali i nedostatak stanova na tržištu, prenosi Tportal.

Istraživanje nemačkog portala za nekretnine ImmoScout24 pokazuje da svaka druga osoba od ukupno 1.183 anketiranih, ili tačnije skoro 55 posto, traži stan duže od godinu dana, dok je njih 22,7 posto provelo u potrazi za novim domom više od dve godine.

Oko 64 posto ispitanih je uvereno da će ove godine pronaći za sebe odgovarajući stan, a 16 procenata njih pesimistično gleda na ishod svoje potrage. Prema rečima izvršne direktorke portala ImmoScout24, Gese Krokford, tržište je vrlo napeto jer kirije godinama rastu, pa je preseljenje povezano sa dodatnim troškovima.

Direktorka Nemačkog udruženja stanara Melani Veber-Moric smatra da se pristupačnije cene stanarina mogu postići samo uz odgovarajuću podršku države. Ona se osvrnula i na uvođenje novog modela neprofitnog stanovanja, što je dogovorila semafor koalicija.

– Veliki neprofitni stambeni sektor je garancija za trajno pristupačno stanovanje, zbog čega se zalažemo za sprovođenje tog sporazuma – poručila je Veber-Moric.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор