U Nemačkoj aktivno više od 970 narodnih kuhinja

U Nemačkoj je trenutno aktivno više od 970 narodnih kuhinja, koje gotovim obrocima i namirnicama snabdevaju sve one koji mogu da dokažu da su ugroženi. Međutim, cene hrane su međugodišnje porasle za oko 15 posto, a inflacija iznosi oko 7,3 posto, zbog čega je sve manje kompanija donatora narodnih kuhinja, piše Dojče vele.

Istovremeno, potražnja za ovom vrstom pomoći raste, pre svega zbog visoke inflacije i brojnih izbeglica iz Ukrajine, pa nezavisne humanitarne organizacije imaju sve više posla. Prema podacima Saveznog udruženja narodnih kuhinja, svaka peta kuhinja je od početka rata u Ukrajini zabeležila dvostruko više korisnika.

U Nemačkoj su prvu narodnu kuhinju u sadašnjem obliku, ili Tafel, organizovale žene 1993. godine u Berlinu, a danas ova služba pruža pomoć za čak dva miliona ljudi. Lokalne humanitarne organizacije, donatori kuhinja, se finansiraju dobrotvornim prilozima u novcu ili hrani, dok im veliki trgovački lanci daju namirnice koje ne uspeju da prodaju.

U Nemačkoj se siromašnom smatra osoba koja ima manje od 60 posto prosečnog neto prihoda. Po ovom kriterijumu siromašno je oko 13 miliona građana. Budući da se u narodnim kuhinjama namirnice dele po simboličnoj ceni od 1,50 eura koja važi za sve, služba je u ovakvoj situaciji prinuđene da pomoć traže od države. Pored toga, mnoge narodne kuhinje su već smanjile količinu hrane po osobi, a neke više ne primaju nove korisnike.

Novoizabrani predsednik Saveznog udruženja narodnih kuhinja Andreas Stepuhn vidi nekoliko razloga za smanjenje donacija. Kako kaže, jedan je taj što prodavnice zbog inflacije sve češće vrše kalkulacije kojima smanjuju višak namirnica, što je dobto jer se smanjuje bacanje hrane, ali nije dobro zbog sve većeg broja korisnika kuhinja. Kao drugi razlog Stepuhn navodi to što i trgovački lanci i kupci imaju sve razvijeniju svest da hranu ne treba bacati.

– Politika mora da ispuni svoje zadatke. Narodne kuhinje ne mogu da spasu ono što država ne uspeva. Na primer, neophodno je osnovno finansiranje kako bi narodne kuhinje mogle bezbedno da obavljaju svoj posao i pružaju pomoć, ali država do sada nije pokazala volju da realizuje ovu ideju – kaže Stepuhn i podseža da u narodnim kuhinjama pomaže čak 60.000 volontera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор