U Nemačkoj živi više od 230.000 beskućnika

Kako je pokazao izveštaj nemačke savezne vlade, u toj zemlji je registrovano 236.000 ljudi bez stalnog mesta stanovanja, od čega njih 37.000 stalno živi na ulici.

U okviru ove grupe socijalno ugroženih najviše je muškaraca, ili oko dve trećine, a među beskućnicima je i 6.000 dece, koja žive sama ili sa roditeljima u zaštićenim smeštajima ili na ulici, prenosi Index.

„Od 236.000 građana bez stana najveći deo njih, ili 178.000, živi u prihvatilištima za beskućnike, 49.000 privremeno živi kod prijatelja ili rodbine, a 37.000 trajno živi na ulici“, navodi se u prvom vladinom izveštaju tog tipa.

Naime, sa izborom nove vlade pitanje beskućništva je iz nadležnosti ministarstva socijalne zaštite prešlo u nadležnost ministarstva gradnje. Budući da su dosadašnjim statistikama bili obuhvaćeni samo beskućnici registrovani u nekoj od prihvatnih ustanova, ministar rada Hubertus Heil je poručio da će novi način vođenja evidencije omogućiti ciljanu pomoć za ugrožene.

Radna grupa za pomoć beskućnicima (BAG W) procenjuje da je njihov broj veći i da ih je najmanje 300.000, obrazlažući da mnoge beskućnike nije moguće obuhvatiti sistemskim merama. Sem toga, poslednjih godina veliki broj beskućnika stiže iz istočnoevropskih članica EU, pre svega iz Poljske, Rumunije i Bugarske.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор