NBS omogućila dužu otplatu kredita

Narodna banka Srbije (NBS) usvojila je Odluku o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odluku o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima, čime će se olakšati položaj dužnika, kako onih sa gotovinskim i potrošačkim, tako i onih sa stambenim kreditima.

Iz NBS poručuju da se sa ovim odlukama pruža podrška građanima u trenutnim okolnostima i istovremeno čuva stabilnost bankarskog sektora. Novim propisima bankama je omogućeno da dužnicima kojima je to zaista potrebno obezbede neophodne olakšice. naime, klijenti koji imaju teškoće u otplati kredita treba da u neposrednoj komunikaciji sa poslovnim bankama ugovore optimalno rešenje kojim će prevazići probleme.

„Dužnici koji imaju poteškoće pri izmirivanju obaveza (po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita) moći će da produže vremenski rok otplate kredita. Rok izmirivanja obaveza mora biti kraći od devet godina za potrošačke i gotovinske kredite. Krediti koji su pozajmljeni radi kupovine motornih vozila moraju biti kraći od 11 godina“, poručuju iz NBS.

Kako dalje pojašnjavaju, banka će uz pristanak dužnika moći da produži period otplate ukoliko uvidi da je to neophodno, odnosno dužniku će se izaći u susret u skladu sa „novim“ rokovima kako bi nesmetano otplatio svoju obavezu prema banci bez obzira na zaduženost. U banci napominju da rok u kojem dužnik može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja po novim pravilima nije ograničen, ali da se restrukturiranje na ovaj način može sprovesti samo jednom.

Naime, u pitanju je mogućnost banaka, ali ne i njihova obaveza, Međutim NBS je napravila okvir u kome su banke podstaknute da izađu u susret građanima kojima je to zaista potrebno i u zajedničkom interesu ugovornih strana pomognu dužnicima da lakše izmire svoje obaveze.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор