Nastavlja se propast nemačkih modnih kompanija

Posle finansijskih problema i bankrota brojnih nemačkih modnih lanaca poput Scotch & Sode, Galerije Kaufhof, Görtza i Peek & Cloppenburga, sada je i proizvođač odeće Gerry Weber ponovo u krizi, iako je pre samo tri godine uspeo da se spasi od propasti.

Maloprodaja ove kompanije, koja sama, ali i kao franšiza, ima više od 700 prodavnica širom sveta, sada se bori za opstanak, zbog čega je primorana da zatvori 122 svoja predstavništva, pišu nemački mediji.

Inače, kompanija Gerry Weber je osnovana 1973. godine, proizvodi uglavnom žensku odeću i zapošljava oko 2.100 radnika. Sada najavljuje promene u poslovanju, zatvaranje neprofitabilnih poslovnica i ukidanje radnih mesta.

S tim u vezi, kompanija je sudu podnela zahtev za pokretanje postupka prema Zakonu o okviru za stabilizaciju i restrukturiranje poduzeća (StaRUG), a kao razlog je navela negativan uticaj koronakrize i rastuću inflaciju. Pri tome, nameravaju i da napuste berzu.

Međutim, čak i ako se potražnja za online kupovinom poveća, kompanija ipak želi da zadrži i maloprodaju. Kako objašnjavaju, žele da izgrade mrežu poslovnica budućnosti, jer čvrsto veruju u tu granu. U isto vreme će, kako kažu, svaki kvadratni metar prostora staviti na test. U izjavi koju prenose mediji se navodi kako kompanija namerava da se u budućnosti više fokusira na veleprodaju.

Inače, kompaniji ovo nije prva finansijska kriza, budući da je početkom 2019. podnela zahtev za insolventnost u samoupravnom postupku. U okviru tog procesa, sprovedeno je restrukturiranje koje je dovelo do zatvaranja 120 poslovnica u Nemačkoj, podseća Feniks magazin.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор