Nemački modni lanac P&C ide u stečaj

Usled teške situacije na tržištu, uprava nemačkogi modnog lanca Peek & Cloppenburg KG Düsseldorf (P&C) je u petak podnela zahtev za stečaj, kako bi ubrzala već započeti proces restrukturiranja, saopštili su iz kompanije.

Budući da kompanija još uvek nije insolventna, svih 67 njenih lokala u Nemačkoj i online prodavnica ostali su otvoreni bez ikakvih ograničenja, ali se radnici, kojih ima oko 6.800, ipak brinu za svoja radna mesta. Naime, P&C želi da iskoristi mehanizam „zaštitnog štita“, posebne vrste nemačkog stečajnog prava koja štiti kompaniju od poverilaca, kako bi se prilagodio promenjenim tržišnim uslovima i bolje pozicionirao u budućnosti, prenosi Feniks magazin.

Tokom procesa transformacije, radnicima je rečeno da će im novac biti isplaćen za mesece mart, april i maj, ali i da će određena radna mesta biti ukinuta, mada se konkretno ne zna koliko i koja.
Inače, tokom pandemije korona virusa kompaniji je prodaja opala za oko 30 posto, a istovremeno je otvorila više radnih mesta u administraciji, što više nije održivo, pogotovo jer oporavak posle pandemije nije bio dovoljno snažan koliko su se nadali. Sve to ukupno rezultovalo je trocifrenim milionskim gubitkom.

– Visoka inflacija još uvek primorava mnoge da obraćaju više pažnje na svoj novac i stoga manje kupuju. Konkretno, internet poslovanje nije ni počelo da ispunjava očekivanja, a sada mora ići u restrukturiranje – objašnjavaju u kompaniji.

Zahtev za otvaranje procedure „zaštitnog štita“ podnet je i za Peek & Cloppenburg Retail Buying GmbH & Co. KG, a ostale grupe u Nemačkoj i inostranstvu, kao i sestrinska firma Peek & Cloppenburg u Austriji, nisu ušle u ovu proceduru, pa svoje poslovne aktivnosti nastavljaju bez ograničenja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор