Nemačka ulaže 20 milijardi eura u proizvodnju čipova

Kako bi podstakla tehnološki sektor u zemlji, nemačka vlada namerava da uloži 20 milijardi eura u proizvodnju čipova i obezbedi snabdevanje kritičnim komponentama u situaciji rastućih globalnih geopolitičkih tenzija.

Vlada će za ovaj poduhvat obezbediti novac iz vanbudžetskog Fonda za klimu i transformaciju (KFT), koji će do 2027. godine podeliti nemačkim i stranim investitorima, navode izvori uključeni u pregovore, a prenosi agencija Bloomberg.

Naime, američki proizvođač čipova Intel i tajvanski TSMC trebalo bi da dobiju 75 posto od ukupne sume. Intel će dobiti subvencije nemačke vlade od 10 milijardi eura za izgradnju fabrike čipova u Magdeburgu, što je trećina ukupne sume koju kompanija treba da investira.

Takođe, vlada je u poslednjoj fazi pregovora sa najvećim svetskom proizvođačem čipova, tajvanskim TSMC, koji bi trebalo da izgradi fabriku čipova u Drezdenu, za šta će dobiti subvenciju od pet milijardi eura, odnosno polovinu ukupne sume za investiranje.

I najveći nemački proizvođač poluprovodnika Infineon dobiće milijardu eura, ili oko 20 posto ukupne investicije u novu fabriku čipova kod Drezdena, a subvencija od 750 miliona eura sleduje i zajedničkom projekatu nemačke kompanije ZF Fridrihshafen i američke firme Wolfspeed.

Paket subvencija nemačke vlade za industriju čipova veći je od najavljenih ulaganja vlada Japana ili Indije. Na ovakav poduhvat vlast se odlučila uprkos tome što planira da smanji budžet za narednu godinu, a time su obuhvaćeni i izdaci za socijalnu politiku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор