Subvencije za fabrike čipova promašena investicija!

Milijarde eura državnih subvencija uloženih u izgradnju fabrika čipova u Nemačkoj promašena su investicija, smatra predsednik Lajbnicovog instituta za privredna istraživanja (IWH) Rajnt Grop i poručuje da je bilo bolje da je taj novac otišao u nešto drugo, prenosi Zidojče cajtung.

Naime, za fabriku „Infineona“ u Drezdenu vlada je izdvojila ekvivalent od milion eura po radnom mestu, što je, kako kaže Grop, previše, „jer zašto davati novac već profitabilnim preduzećima“. On objašnjava da je još uvek nejasno da li će ubuduće ponovo biti uskih grla u snabdevanju čipovima, zbog čega je „neprihvatljivo trošiti javne resurse za kapacitete koji će možda biti suvišni“.

Grop ni dolazak američkog Intela u Magdeburg ne ocenjuje kao prekretnicu za region. On kaže da Intel gradi veliku fabriku, ali neće tamo donositi važne odluke, niti će tamo izvoditi značajna istraživanja i razvoj. Stoga smatra da Nemačka treba da ulaže u novu tehnologiju i podrži istraživanja i razvoj na univerzitetima, u visokim školama i institutima, pa i u preduzećima, i poručuje da „mnogo novca može da ide i na finansiranje velikih projekata, jer su to dugoročno korisnija ulaganja.“

Inače, američki Intel je u martu prošle godine najavio da će od 2027. u Magdeburgu započeti projekat vredan 17 milijardi eura, za proizvodnju nove generacije čipova. međutim, vlada u Belrinu je nedavno saopštila da Intel sada traži 10 milijardi eura subvencija za ovu fabriku, umesto početnih 6,8. Pored toga, proizvođač čipova Infineon ove jeseni namerava da započne izgradnju fabrike u Drezdenu, u kojoj će otvoriti 1.000 radnih mesta. Za investiciju od oko pet milijardi eura, Infineon traži oko milijardu eura državnih subvencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор