Nestašica čipova desetkovala svetsku autoindustriju

Velika nestašica mikro-čipova na svetskom tržištu ove godine će usloviti smanjenu proizvodnju automobila za oko pet miliona, ocenjeno je u analizi “Centra za automoto istraživanje” iz Duizburga, koju je objavio dnevni list Velt.

Do kraja ove godine se računa da će u svetu biti registrovano ukupno 74,8 miliona novih vozila, što je za 9,3% više nego u 2020. Međutim, autori studije tvrde da bi širom sveta bilo prodato oko 80 miliona automobilane da nije prisutan problem sa isporukama čipova.

Pored toga, očekuje se da će zbog nedostatka čipova na tržištu situacija u drugoj polovini godine biti još gora nego sada. Naime, studija polazi od pretpostavke da će nestašica mikro-čipova trajati sve do početka 2023. godine, zbog čega će se i tokom 2022. isporuke čipova odugovlačiti, a isporuke automobila kasniti.

U studiji se upozorava da se nakon problema sa isporukom čipova očekuje novi problem koji se tiče baterijskih ćelija za elektroautomobile, za kojima će vladati velika potražnja. Autori ističu da je trenutna potražnja za litijum-jonskim baterijama veća od ponude.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор