Sud naložio Folksvagenu naknadu štete

Kako se potvrđuje u saopštenju Okružnog suda u Amsterdamu, vlasnici automobila Volkswagen grupacije u koje je ugrađen softver za lažiranje rezultata na testova emisije štetnih gasova iz dizel motora, imaju pravo na obeštećenje bilo da su kupili nova ili polovna vozila.

U skladu sa odlukom holandskog suda, pravo na obeštećenje u visini 3.000 eura imaju kupci VW-a, Audija, Seata i Škode, koji su vozila sa instaliranim softverom kupili kao nova, dok bi vlasnici polovnih automobila trebalo da dobiju kompenzaciju od 1.500 eura.

Presudom, na koju nemački proizvođač motornih vozila još uvek može da uloži žalbu, obuhvaćeno je oko 150.000 automobila koje su prodali dileri navedeni u kolektivnoj tužbi, saopštio je sud, a prenosi agencija Rojters.

U pitanju je najnovija u nizu presuda koje se odnose na naknadu štete i novčane kazne izrečene Volkswagenu od kada je 2015. godine priznao prevaru, odnosno da koristi manipulativni softver kako bi prikazao niži nivo emisije gasova iz dizel motori od stvarne.

Od izbijanja do danas, nemačku automobilsku kompaniju Dizelgejt skandal je koštao više od 32 milijarde eura isplaćenih na ime kazni, popravki i sudskih troškova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор