Folksvagenu preti kazna veća od 100 mil. €

Nemačkom Volkswagenu preti novčana kazna veća od 100 miliona eura zbog putničkih automobila koji u 2020. godini nisu ispunili ciljeve Evropske unije (EU) u vezi sa količinama ugljen-dioksida emitovanog u atmosferu.

Prosečnu emisiju CO2 u svojoj floti u Evropskoj uniji nemački proizvođač je smanjio za oko 20 procenata, na 99,8 g/km, što je za oko 0,5 g/km iznad ciljanog nivoa, što povlači za sobom kaznu EU u „minimalno trocifrenom milionskom iznosu“, rekao je portparol Folksvagena, a prenosi agencija Rojters.

Zabrinuti zbog globalnog zagrevanja i zagađenja vazduha, evropski organi vlasti su usvojili propise o suzbijaju emisije štetnih izduvnih gasova, uslovljavajući proizvođače vozila da pokrenu razvoj tehnologija s niskim emisijama, kako se u protivnom ne bi suočili sa kaznom od 95 eura po gramu emitovanog CO2.

– Za dlaku smo premašili ciljanu emisiju naše flote za 2020. godinu, jer nas je sputala pandemija kovida 19 – naveo je u saopštenju glavni izvršni direktor kompanije Herbert Dis, dodavši kako se nada da će ove godine plan vezan za emisiju CO2 biti ostvaren, s obzirom na to da će kompanija izaći na tržište sa novim električnim modelima svojih glavnih brendova.

U Folksvagenu kažu da su već ranije izdvoji sredstva za ovu novčanu kaznu, kako bi u četvrtom kvartalu prošle godine izbegli udarac takvog izdatka na zaradu kompanije. Sa druge strane, rivalske kompanije Daimler i BMW su objavile da su nakon rasta prodaje njihovih električnih modela ostvarile ciljeve u pogledu emisije CO2.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор