Rekordna vrednost bitkoina pala za 30 posto

Nakon vrtoglavog prošlogodišnjeg rasta, vrednost najpopularnije svetske kriptovalute, bitkoina, poslednjih dana nastavlja da pada, pa se trenutno jednom virtuelnom kovanicom trguje po ceni ispod 30.000 dolara.

Ova digitalna moneta se u četvrtak srozala za 17 procenata, na 29.246 dolara, čime je, prema podacima Koindeska, sa tržišta zbrisano oko 100 milijardi dolara. Sa poslednjim padom, vrednost bitkoina se smanjila za preko 30 posto u odnosu na rekordan nivo od 41.940 dolara, koji je dostigla ranije ovog meseca, prenosi CNBC.

Analitičari kažu da razlozi jučerašnjeg snažnog pada nisu jasni i da to samo potvrđuje izrazitu volatilnost bitkoina koji je poslednjih godina postao popularna investicija, iako je njegova stvarna primena još uvek ograničena. U prošloj godini bitkoin je zabeležio rast od preko 300 procenata, završivši godinu upravo na nivou na kojem se sada nalazi.

Druga po vrednosti digitalna valuta, etereum, još se više srozala u četvrtak, za čak 22 posto, na 1.053,8 dolara. Vrednost etereuma je u prošloj godini skočila za 471 posto, a sada mu je cena za 27 posto manja u odnosu na najviši nivo s početka ove nedelje, pokazuju podaci KoinDeska.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор