U Srbiji nema dovoljno IT stručnjaka, frizera, kuvara…

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa značajno je uticala na tržište rada u Srbiji, koje je tokom vanrednog stanja bilo u zastoju, a nakon njegovog ukudanja krenulo ka normalizaciji i prilagođavanju novonastaloj situaciji.

Prema podacima sajta Poslovi Infostud, u 2020. godini je bilo ponuđeno 41.902 slobodnih poslova, što predstavlja pad od 14% u odnosu na 2019. Istovremeno je za 4% povećan broj korisnika koji su bili u potrazi za prvim poslom ili promenom posla, a takvih je u prethodnoj godini bilo 228.200. Za razliku od 2019, u godini za nama povećao se broj prosečnog konkurisanja za posao na 83, a došlo je i do znatnog porasta rada od kuće.

Na vrhu liste najtraženijih oblasti u 2020. godini našli su se trgovina, IT, mašinstvo, administracija, elektrotehnika, magacini, građevina, transport i pozivni centri, a najtraženiji su bili prodavci, kuriri i radnici u kontakt centrima. Kada su u pitanju pojedinačne radne pozicije, najviše šansi za zaposlenje imali su prodavci, komercijalisti, magacioneri, vozači i telefonski operateri.

IT stručnjaci i dalje su vrlo deficitarni, a poslodavcima su bili najpotrebniji JavaScript Developeri, Java Developeri, IT Help Desk tehničari, .Net Developeri i PHP Developeri. Na tržištu rada Srbije nedostaju i mnoga zanatska zanimanja poput frizera, kuvara, automehaničara, stolara i tesara, bravara i magacionera, za kojima već godinama vlada veća potražnja.

„U skoro 42.000 oglasa za posao koliko ih je bilo u godini za nama, veća je potražnja za kandidatima sa srednjom stručnom spremom – čak 60%. Visoka ili viša škola je tražena u 29% raspisanih oglasa, a Master svega 8%. Nasuprot tome broj kandidata koji su bili u potrazi za poslom u većoj meri čine visokokvalifikovani ljudi (50%), dok je samo četvrtina njih imala srednju stručnu spremu“, navodi se u saopštenju sajta Poslovi Infostud.

Od stranih jezika najtraženiji je bio engleski, pa je čak petina oglasa bila raspisana na tom jeziku, dok su u manjoj meri bili traženi i Nemački, Ruski i Mađarski. Svaki četvrti kandidat koji je konkurisao preko ovog sajta imao je više od 10 godina radnog iskustva, dok su 20% činili kandidati sa 5 do 10 godina iskustva. Od ukupnog broja tražilaca zaposlenja 10% su činili oni bez radnog iskustva, koji su po prvi put bili u potrazi za radnim mestom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор