U Srbiji broj zaposlenih dostigao 2,93 miliona

U Srbiji je u četvrtom kvartalu prošle godine registrovano 2,93 miliona zaposlenih, uz stopu zaposlenosti od 49,7 posto, i 314,1 hiljada nezaposlenih lica, uz stopu od 9,7 posto, pokazuju rezultati poslednje Ankete o radnoj snazi, koju je objavio Republički zavod za statistiku.

U poređenju sa kvartalnim podacima od pre godinu dana, međugodišnji rast broja zaposlenih iznosio je 120,9 hiljada, dok je nezaposlenost smanjena za 102,5 hiljada ljudi. kako je saopštio RZS, rast broja zaposlenih ujednačen je u svim regionima Srbije, pri čemu je dominantniji kod lica starijih od 45 godina, kao i kod lica sa srednjim stepenom obrazovanja. Najveći rast zaposlenosti registrovan je u prerađivačkoj industriji i sektoru građevinarstva.

U odnosu na 3. kvartal prošle godine, u četvrtom tromesečju je zaposlenost rasla samo u Beogradskom regionu, navodi se u saopštenju RZS i dodaje da je razlog tome što su neaktivna lica prešla u kategoriju zaposlenih, pa je broj nezaposlenih ostao nepromenjen.

Posmatrano međukvartalno, broj zaposlenih žena je povećan za 13,1 hiljadu dok je broj zaposlenih muškaraca smanjen za 13,6 hiljada. Najveći međukvartalni rast ostvaren je u sektoru trgovina na veliki i malo i popravka motornih vozila, gde je radilo 34,3 hiljade lica više, a najveće smanjenje zaposlenosti desio se u poljoprivredi, gde je bilo 38,2 hiljade zaposlenih manje u odnosu na trećem kvartalu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор