Nemačka nabavlja višenamenske helikoptere H145M

Nemačka vojska (Bundesver) planira da nabavi još 64 višenamenska helikoptera H145M, koji bi se koristili za obuku i izvršavanje različitih zadataka, među kojima su i napadi na ciljeve na zemlji, prenosi Flightglobal.

Najviše helikoptera dobila bi armijska avijacija, 24 za obuku i 24 višenamenska borbena, kojima bi billa opremljena tri vazduhoplovna puka, dok bi Mornarica i Ratno vazduhoplovstvu dobilo ukupno 16 letelica. Prema navodima predstavnika nemačke armijske divizije za brzo reagovanje, isporuka helikoptera mogla bi da krene već od sledeće godine. Novi helikopteri bi trebalo da zamene starije modele tipa EC135 i Bell 206D, koji se trenutno nalaze u međunarodnoj školi za obuku i trenažu u Bukenburgu, a za koje ugovori o iznajmljivanju ističu takođe sledeće godine.

U armiji postoji želja da se, kupovinom zajedničke platforme, sadašnja helikopterska flota oslobodi izvršavanja određenih zadataka. Helikopter H145 već je poznat nemačkim oružanim snagama i sada se razmišlja o izvlačenju koristi iz dobrih iskustava. Naime, Nemačka je već nabavljala helikopter H145M u dve varijante, te je 15 takvih letelica isporučeno specijalnim snagama, a 7 armijskoj avijaciji za traganje i spasavanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор