Čačak nema radnike, Vorwerk ih obučava

Na evidenciji čačanske Službe zapošljavanja nema ni jednog mašinskog, elektro ili saobraćajnog inženjera, a nema ni plastičara ni brizgača, zbog čega će nemačka kompanija Vorwerk nezaposlenima ponuditi prekvalifikaciju.

– Prvu grupu inženjera, pristiglih iz gotovo cele Srbije, kompanija je već angažovala i oni su prošli obuku u Nemačkoj. Od 70 kandidata sa smera proizvodni menadžment izabrali su njih 10 koji će nadalje uvoditi nove radnike u posao. Ovo je prilika za sve one koji žele da se prekvalifikuju ili dokvalifikuju, a novi konkurs za rad u nemačkoj fabrici očekujemo u martu – rekao je direktor Filijale NSZ u Čačku Saša Obradović.

Prema evidenciji NZS, broj nezaposlenih u Čačku trenutno iznosi 7.200 i manji je u odnosu na početak prošle godine za 1.211. Razlog za smanjenje nezaposlenosti je, pored zapošljavanja, svakako i masovni odlazak mladih u druge gradove, pre svega u Beograd, ali i van zemlje, piše Ozonpress.

– Ono što je tendencija i što više primećujemo je da imamo sve više deficitarnih zanimanja u proizvodnim sferama, kakve su mašinska i građevinska struka, tekstilstvo i ugostiteljstvo. U tim oblastima više nemamo nezaposlenih, pa je i sve više nerealizovanih konkursa za posao. Danas u Čačku nemamo ni jednog nezaposlenog mašinskog, elektro ili saobraćajnog inženjera, a do pre dve godine ih je bilo više od 40. Jedan deo je apsorobovala privreda, dosta dece je otišlo u potrazi za poslom u druge sredine, a imamo i veliki odliv u inostranstvo. Narednih godina moramo razmišljati o prekvalifikacijama i doobukama naših sugrađna iz suficitarnih zanimanja, kakva su gimnazijalci i ekonomski tehničari, koji će morati da se prilagođavaju za rad u proizvodnim zanimanjima za kojima na tržištu vlada potražnja – najavio je Obradović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u poslednjih pet godina broj radno sposobnog stanovništva smanjio se za 4.454 ljudi ili u proseku za 890 godišnje, što je i te kako uticalo na smanjenje nezaposlenosti u Čačku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор