Inflacija u Srbiji za godinu dana 15,8 posto

U Srbiji je inflacija u januaru iznosila 1,4 posto na mesečnom nivou, a u odnosu na januar 2022. 15,8 procenata, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije (NBS) i dodaje da je to u skladu sa njihovim očekivanjima.

Kako dalje navode iz centralne banke, oko dve trećine doprinosa ukupnoj inflaciji i dalje se odnosi na rast cena hrane i energenata. Na mesečni rast cena od 1,4 posto najviše je uticao rast regulisanih cena (po osnovu korekcija cena električne energije, gasa i cigareta) i cena hrane, dok je u manjoj meri doprineo i rast cena u okviru bazne inflacije.

„Mesečni rast cena u okviru bazne inflacije bio je sporiji u odnosu na ukupnu inflaciju i u januaru je iznosio 0,9 posto. S druge strane, cene derivata nafte su zabeležile pad od 2,4 posto na mesečnom nivou. Mesečni rast cena prerađene hrane u januaru je iznosio 1,3 posto i usporio je u odnosu na prethodni mesec. Vođene višim cenama povrća, cene neprerađene hrane su u januaru povećane za 2,4 posto“, navode iz NBS.

U odnosu na januar 2022. godine, cene hrane i bezalkoholnih pića su porasle za 23,7 procenata, dodaju iz NBS i objašnjavaju kako je visok međugodišnji rast cena hrane većim delom posledica delovanja faktora na strani ponude, na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat, pre svega visokih svetskih cena hrane, rasta cena ulaznih troškova u proizvodnji i transportu hrane, kao i negativnih efekata suše u Srbiji i u većem delu Evrope.

U centralnoj banci kažu da je, pored pada cena naftnih derivata, u januaru zabeležena i korekcija cena električne energije i gasa, što je uticalo da rast cena na nivou cele grupe u januaru iznosi 2,0 posto, prenose agencije.

„Bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) i dalje se kreće na znatno nižem nivou od ukupne inflacije i u januaru je iznosila 10,4 posto, čemu značajno doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima“, poručuju iz NBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор