Juniorska balkanska informatička olimpijada u Beogradu

made-in-germany-rs-jboi

Srbija će u periodu od 23. do 28. juna biti domaćin osme po redu Juniorske balkanske olimpijade iz informatike. Više od 40 takmičara iz Rumunije, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Grčke, Moldavije, Tadžikistana, Bosne i Hercegovine, i Srbije, oprobaće svoja znanja i veštine boreći se za medalje tokom vodnevnog rešavanja informačkih problema u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, prenosi „Blic“.

Organizovanje Juniorske balkanske olimpijade iz informatike ove godine su, pored Društva matematičara Srbije i Matematičke gimnazije iz Beograda, podržale i kompanije iz oblasti informacionih tehnoligija (IT), kao što su „Majkrosoft razvojni centar Srbija“, „PSTech“ i „Devana Technologies“.

Poželevši uspeh svim takmičarima Informatičke olimpijade, profesor Aleksandar Lipkovski, predsednik Društva matematičara Srbije, rekao je kako mu je drago što su se kompanije odlučile da pomognu ovo takmičenje i da je dobro da su one prepoznale dugoročni značaj ovakvih manifestacija.

Predstavnici IT industrije u Srbiji, kompanija „Majkrosoft razvojnog centra Srbija“, „Devana Technologies“ i „PSTech“ složili su se jednoglasno oko zajedničkog zadatka da što više rade na promociji tehničko-tehnoloških nauka među mladima. Kako su istakli, Srbija poseduje ogroman potencijal u IT industriji, pa je stoga potrebno što češće promovisati informatiku među mladima. Zbog toga je potrebno proširiti svest o značaju informatike u celom društvu, jer je ipak IT industrija u Srbiji ta koja obezbeđuje siguran posao i dobar život.

Pored dvodnevnog takmičarskog programa Olimpijade, koji se može videti na adresi: http://jboi2014.dms.rs/, takmičari će biti u prilici i da se upoznaju sa znamenitostima Beograda i Sremskih Karlovaca. Takmičari će takođe, obići i kompanije koje su podržale organizaciju Olimpijade, gde će se upoznati sa projektima na kojima oni trenutno rade.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор