GIZ donirao solarnu elektranu Centru za nestalu i zlostavljanu decu

U Novom Sadu je u petak počela sa radom fotonaponska solarna elektrana, instalirana na krovu Centra za nestalu i zlostavljanu decu, koju je toj ustanovi donirao nemački GIZ u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje.

– Donacija ove solarne elektrane je primer odgovornog ponašanja prema zajednici, kao i partnerstva srpskih i nemačkih institucija, koje doprinosi boljitku društva, a posebno podršci ranjivim grupama kao što su deca sa problemima u ponašanju – izjavila je Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović koja je zvanično pustila u rad ovo postrojenje.

Ona je objasnila da će elektrana pokriti godišnju potrebu Centra za električnom energijom, smanjiti potrošnju i emisiju CO2 i ukazati na brigu za najmlađe, koju treba da im obezbede sve institucije i pojedinci u društvu.

– Ministarstvo rudarstva i energetike i GIZ sarađuju na unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti kupaca-proizvođača električne energije, odnosno prozjumera, kojih je trenutno registrovano približno 2.700, sa instalisanom snagom svojih elektrana od ukupno 42 megavata. Njihov broj je u stalnom porastu, kao i interesovanje građana, jer se sopstvena proizvodnja struje iz sunčeve energije isplati i ekonomski i ekološki – rekla je ministarka i najavila da će Ministarstvo u narednom periodu raditi na sprovođenju mera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u domaćinstvima, stambenim i javnim zgradama.

Prema rečima direktorke GIZ-a u Srbiji Daniele Funke, ta organizacija podržava projekte koji razvijaju upotrebu solarne energije, kako bi predstavila njihovu tehničku i finansijsku izvodljivost i prednosti koje proizilaze iz postavljanja solarnih elektrana, a sve u cilju podsticanja i drugih zainteresovanih privrednih subjekata da se uključe. u takve aktivnosti

Osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić ovom prilikom je istakao značaj okupljanja organizacija i institucija u projektima koji pružaju podršku zlostavljenoj deci, rekavši da, pored toga što okuplja izuzetno stručan tim koji će se baviti decom, Fondacija nastoji da okupi i što veći broj institucija, organizacija, kompanija i pojedinaca koji bi podržali takvu ideju i zajednički radili na rešavanju tog “gorućeg problema u društvu”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор