EK dozvolila Nemačkoj nacionalizaciju Unipera

Evropska komisija (EK) je dozvolila Nemačkoj da nacionalizuje energetsku kompaniju Uniper koja je zapala u tešku krizu, saopštivši da trenutno zakonskih prepreka koje bi ukazivale na nelojalnu konkurenciju.

Računa se da će spasavanje ove, za Nemačku vitalne kompanije državu koštati više od 30 milijardi eura. Paket mera predviđa kupovinu akcija Unipera i dokapitalizaciju od osam milijardi eura, nakon čega će nemačka država postati vlasnik oko 98,5 posto akcija te kompanije.

Uniper je zapao u probleme pošto je Rusija prvo smanjila, a onda i potpuno prekinula isporuke gasa, dok su cene tog energenta istovremeno višestruko porasle. Stoga je Uniper morao da nabavlja gas od drugih snabdevača kako bi realizovao ugovore sa firmama kojima ga je distribuirao.

Ovaj energetski veletrgovac namirije više od 100 komunalnih preduzeća i velikih kompanija, zbog čega ima centralnu ulogu u snabdevanju Nemačke prirodnim gasom. Zato bi bankrot Unipera vrlo verovatno izazvao domino efekat, odnosno prelio bi se na kupce.

Vladin predlog tek treba da odobre akcionari Unipera na vanrednoj skupštini u ponedeljak, prenosi agencija DPA.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор