Nemci i dalje konvertuju marke u eure

Iako je prošlo više od 20 godina, nemačka centralna banka i je ove godine zamenila građanima više od 49 miliona maraka u eure, što je još jednom pokazalo da se novac kojim odavno ne može da se trguje još uvek čuva, javlja agencija DPA.

Po prvi put od 2018. godine razmena valuta se naglo povećala, za šta Johanes Berman iz Bundesbanke kaže da je to zato što je tokom pandemije bilo teže konvertovati marke, s obzirom na to da je Bundesbanka 2021. privremeno ograničila broj svojih usluga.

– Prema tome, tokom protekle dve godine su se možda nakupile zalihe koje su sada zamenjene za eure – objasnio je Berman i dodao da ipak ne očekuje preokret trenda, odnosno da ne očekuje da će se konvertovati više novca jer, kako je istakao, suma maraka se stalno smanjuje.

Gotovo 21 godinu nakon uvođenja eura, nemački građani još uvek nisu vratili novčanice i kovanice nemačke marke u vrednosti koja se meri milijardama eura. Prema navodima Bundesbanka, ukupna suma nevraženih maraka bila je krajem novembra nešto malo ispod 12,3 milijarde maraka, što je vrednost od oko 6,29 milijardi eura.

Inače, Nemačka je jedna od šest zemalja u eurozoni koje neograničeno mogu da razmenjuju nacionalne novčanice i kovanice za eure, a istu takvu mogućnost svojim građanima su ostavili i Austrija, Irska i tri baltičke države – Estonija, Letonija i Litvanija.

Iako je najveći deo zaliha maraka razmenjen još u vreme uvođenja eura, kod građana se još uvek nalazi 5,7 milijardi maraka u novčanicama i oko 6,6 milijardi u kovanicama. Prema Bermanovom mišljenju, kovanice nemačke marke imaju tendenciju da nestanu, a neke su verovatno i zauvek izgubljene, tako da novčanice imaju veću vrednost, zbog čega se i bolje čuvaju.

Pri konverziji marke u euro kurs je ostao nepromenjen, pa se jedan euro može kupiti za 1,95583 nemačke marke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор