„Kaufland“ do 30. januara naplaćuje u markama

made-in-germany-rs-kaufland

Nemački trgovinski lanac „Kaufland“ vratio je u opticaj marku, omogućivši na taj način svima koji to žele, da se otarase starog novca koji možda još uvek imaju negde u kući.

Nemačka marka se kao valuta ne koristi već 14 godina, mada su rezultati ankete sprovedene u novembru pokazali da 54 posto građana Nemačke još uvek čuva stare novčanice u svojim domovima. Zbog toga će svi zainteresovani moći da razmene svoje marke od 4. do 30. januara u Kauflandu koji će u ovom periodu lansirati i retro proizvode, kao što su šamponi, deterdženti i kafe, sa motivima iz šezdesetih godina, prenosi „b92“.

Kada se uvodio euro Nemačka centralna banka je građanima jasno stavila do znanja da će i novčanice i kovanice nemačke banke važiti uvek i da će se uvek moći zameniti po utvrđenom kursu od 1,95583 maraka za jedan euro. Međutim, ova konverzija već odavno ne može da se uradi u komercijalnim bankama, već samo u centralnoj ili u pokrajinskim bankama (Landesbank). U 2015. je obavljeno čak 176.000 ovakvih transakcija, odnosno oko 760 puta svakog radnog dana, a prosečna takva transakcija imala je vrednost od oko 560 maraka.

Ova „večnost“ nemačke marke mnoge je navela, a naročito starije građane, da se nikada i ne odreknu svoje ušteđevine. Zato se i dan danas, kada su neki možda već i preminuli, u njihovim kućama pronalazi čitavo bogatstvo.

Zbog svega ovoga je moguće da Nemci neće tako olako dati Kauflandu svoju omiljenu valutu, jer ona i dalje predstavlja kako sentimentalnu, tako i veliku materijalnu vrednost.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор