Nemačka sve vreme zarađuje na Grčkoj krizi!

made-in-germany-rs-grcka-zastava

Nemačka koja uporno brani bezkompromisan stav prema dužničkoj krizi u Grčkoj, uspela je da od krize u toj zemlji „debelo“ profitira i zaradi čak 100 milijardi eura, pokazuje istraživanje „Lajbnic“ instituta za ekonomske studije, a prenosi agencija „Frans pres“.

Pomenuti iznos profita ostvaren je kao Nemačka ušteda po osnovu nižih kamata na hartije od vrednosti, koje je vlada u Berlinu emitovala u vreme kada su one bile veoma tražene, jer su ih strani investitori smatrali za sigurne.

“ Nemačka je očigledno imala koristi od grčke krize, jer je ovakva ušteda veća od troškova krize u Grčkoj“, navodi se u rezultatima istraživanja ovog privatnog, neprofitnog instituta, i dodaje da se „investitori, kada su suočeni sa krizom, uvek tradicionalno okreću sigurnom utočištu za svoj novac“.

„Svaki put kada su finansijska tržišta u proteklim godinama bila suočena sa lošim vestima iz Grčke, kamatne stope na obveznice nemačke vlade su padale, a svaki put kada bi bila objavljena dobra vest, prinosi su rasli. Obveznice i drugih zemalja, kao što su SAD, Francuska i Holandija, takođe su imale dobit od grčke krize, ali u znatno manjem obimu“, objašnjava Institut „Lajbnic“.

„Frans pres“ podseća da je Nemačka zahtevala fiskalnu disciplinu i stroge ekonomske reforme u Grčkoj u zamenu za dodelu paketa dodatne pomoći od strane međunarodnih kreditora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор